Alpaca (Vicugna pacos)

Origine și domesticire: Studiile efectuate în diverse situri arheologice din America de Sud sugerează că alpaca a fost domesticită în urmă cu aproximativ 6000 de ani. Originea acestei specii a reprezentat mult timp un subiect de controversă. În anul 2001, Kadwell și colaboratorii săi au clarificat această problemă prin analize genetice, demonstrând că strămoșul sălbatic al alpacii este vicunia.

Regim alimentar: Dieta alpacii este compusă preponderent din graminee.

O trăsătură remarcabilă a camelidelor sud-americane este capacitatea lor de a se încrucișa și de a produce descendenți fertili. Hibridul rezultat din împerecherea unei lame cu o alpacă este cunoscut sub numele de huarizo, prezentând caracteristici fizice intermediare. Încrucișarea dintre o vicunia și o alpacă se numește paco-vicuña, acest hibrid semănând mai mult cu vicunia sălbatică în ceea ce privește aspectul exterior.

Specie nativă munților Anzi, alpaca a evoluat pentru a supraviețui în medii extreme, caracterizate de vegetație rară și fluctuații termice diurne semnificative. Blana lor excepțional de densă oferă o izolație termică optimă împotriva temperaturilor negative din timpul nopții. Invers, în perioadele de căldură intensă din timpul zilei, alpacalele folosesc o metodă de termoreglare unică: își umezesc abdomenul pentru a facilita răcirea corpului prin procesul de evaporare.

Sunt animale pseudorumegătoare, posedând un stomac specializat, compartimentat în trei camere, conceput pentru a maximiza extracția nutrienților din furaje de calitate scăzută. Structura dentară este, de asemenea, specializată, prezentând incisivi doar pe maxilarul inferior (mandibulă). Similar lamei, alpaca recurge la „scuipat” (expulzarea conținutului gastric) ca mecanism principal de apărare.

Fibra de alpaca este renumită la nivel global ca fiind una dintre cele mai fine și mătăsoase fibre naturale. În prezent, specia este crescută în întreaga lume, fiind tunsă, de regulă, o dată la doi ani. Lâna lor este utilizată pentru producerea de materiale textile de lux, inclusiv pături termice fine, mănuși și pulovere.

Artiodactyla / Camelidae

Și ei locuiesc aici

Barza albă

Barza albă (Ciconia ciconia) Ordin: CiconiiformesClasă: Ciconiidae IUCN Red list: LC (Least Concern) Habitat Africa, Europa, Asia Informaţii Habitat: Berzele albe sunt răspândite pe trei continente. În Ungaria, acestea cuibăresc...

Ara roșu

Ara roșu (Ara macao) Ordin: PsittaciformesClasă: Psittacidae IUCN Red list: LC (Least Concern) I. Habitat Păduri de foioase Informaţii Dieta: erbivor, fructe, nuci, semințe, flori și nectar. Papagalii Ara roșu își aleg...

Vultur nubian

Vultur nubian (Torgos tracheliotus) Ordin: AccipitriformesClasă: Accipitridae IUCN Red list: EN (Endangered) II. Habitat Savană uscată, tufărișuri spinoase, câmpii aride, versanți montani deschiși. Informaţii Vulturul nubian (cunoscut și sub numele de...

Ibis cu cap pleșuv nordic

Ibis cu cap pleșuv nordic (Geronticus eremita) Ordin: PelecaniformesClasă: Threskiornithidae IUCN Red list: EN (Endangered) I. Habitat Ibisul chel nordic se întâlnește în zone deschise, precum pășuni, munți stâncoși...

Pasarea rinocer

Pasarea rinocer (Rhyticeros plicatus) Ordin: BucerotiformesClasă: Bucerotidae IUCN Red List: LC (Least concern) II. Habitat Insulele Moluce, Noua Guinee, Insulele Solomon, păduri veșnic verzi și foioase de-a lungul apelor Informaţii Hrană:...