Găina (Gallus gallus domesticus)

Ordin: Galliformes
Clasă: Phasianidae

IUCN Red list: –

Habitat

Găina este o formă domesticită a găinii sălbatice roșii (Gallus gallus), originară din Asia de Sud-Est. Găina este unul dintre cele mai comune și răspândite animale domestice din lume.

Informaţii

Dieta: omnivoră. Găina domestică este unul dintre cele mai răspândite și crescute animale domestice din lume. O găină este capabilă să depună între 240 și 280 de ouă pe an. Carnea sa este un aliment de bază la nivel mondial, fiind utilizate și penele sale. Aripile sunt mici în raport cu mărimea corpului, permițându-i să zboare doar pe distanțe scurte.

Sub cioc se află o porțiune de piele cărnoasă numită bărbiță. Creasta cocoșului este mai mare, iar penele din coadă sunt mai lungi decât cele ale găinii. Cocoșii mai bătrâni prezintă un pinten pe partea posterioară a piciorului (tars). Pe lângă cereale, găinile consumă insecte, râme, melci și părți verzi ale plantelor. Le place să scurme pământul pentru a găsi hrană și preferă mediile care le oferă suficient adăpost. Deoarece ochii sunt poziționați pe părțile laterale ale capului, le lipsește percepția profunzimii (vederea în spațiu); prin urmare, sunt nevoite să își miște capul înainte și înapoi în timp ce merg pentru a-și cartografia împrejurimile.

Printre nenumăratele varietăți, multe sunt crescute exclusiv ca animale ornamentale. Sunt cunoscute mai multe rase maghiare, cum ar fi varietatea albă, galbenă sau cea de culoarea potârnichei, însă cele mai faimoase sunt rasa porumbacă de Transilvania și rasa cu gât golaș de Transilvania. Inițial, nu au fost crescute pentru consum, ci pentru lupte de cocoși și în scopuri religioase.

Faimos pentru cucurigatul său, cocoșul simbolizează soarele și renașterea sufletului în mai multe culturi. Pentru greci, acesta reprezintă și sosirea primăverii. Giruetele (moriștile de vânt sub formă de cocoș) stau pe turlele bisericilor creștine, în timp ce în China se crede că cocoșul alb protejează împotriva spiritelor rele. Este un animal sfânt în Japonia, iar pentru celți era considerat un sol al lumii de dincolo.

Gallus gallus:

Și ei locuiesc aici

Leopardul pătat

Leopardul pătat (Neofelis nebulosa) Ordin: CarnivoraClasă: Felidae IUCN: VU (Vulnerable - sebezhető) I. Habitat Tropical rainforests, mangrove swamps and grasslands Informaţii Leopardul pătat este nu doar o specie rară, ci și...

Bibilică

Bibilică (Numida meleagris f. domestica) Ordin: GalliformesClasă: Numididae IUCN Red list: - Habitat Păsările de Guineea sunt originare din Africa, unde trăiesc în grupuri familiale de 15–20...

Leul sud-african

Leul sud-african (Panthera leo krugeri) Ordin: CarnivoraClasă: Felidae IUCN Red list: VU - Vulnerable I-II. Habitat Savanele din Africa de Sud Informaţii Deși este numit uneori leu alb, nu este un...

Pitonul regal

Pitonul regal (Pyton regius) Ordin: SquamataClasă: Pythonidae IUCN Red List: LC (Least concern). II. Habitat Pajiști și zone împădurite din Africa Informaţii Pitonul regal face parte din familia pitonilor, care cuprinde...

Marmoseta lui Geoffroy

Marmoseta lui Geoffroy (Callithrix geoffroyi) Habitat: Pădurile tropicale umede de pe coasta de sud-est a BrazilieiHrană: Omnivoră; se hrănește cu animale mici, în special artropode,...