
Arany oroszlánmajom (Leontopithecus rosalia)
Főemlősök rendje (Primates)
Csuklyásmajomfélék családja (Cebidae)
Elnevezések
Angol név: Golden lion tamarin
Német név: Goldgelbes Löwenaffchen
Szerb név: Zlatni lavlji tamarin
Román név: Tamarin-leu auriu
A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint: EN (Endangered- veszélyeztetett)
Élőhely
Dél-Amerika trópusi esőerdői


I.
Adatok


Az arany oroszlánmajom a karmosmajmok közé tartozik, melynek valamennyi faja veszélyeztetett. Legfeljebb 10 egyedből álló családi csoportokban élnek. Nagyon aktív állatok, nappal főként a magasabb fákon mozognak. Éjszaka elrejtőznek a sűrű bozótban vagy egy fa odvában.

Kis termetüknek köszönhetően ki tudnak mászni a legvékonyabb ágakra is, a kapaszkodásban a karmaik segítenek. A kifejlett állatok súlya körülbelül fél kiló, az újszülötté 50-60g. Kezdetben a kicsik a szüleik – elsősorban apjuk – szőrébe kapaszkodva cipeltetik magukat.

Az arany oroszlánmajom az egyik legritkább emlősállat. Vadon majdnem kipusztult, több állatkert összefogásának és az állatkerti egyedek visszatelepítésével sikerült a fajt megmenteni. Jelenleg Brazília tulajdonának számít az összes vadon és fogságban élő egyede a fajnak. Mivel kis területen él, ezért fokozottan érzékeny arra, hogy élőhelyének száma csökken. Ráadásul nemcsak csökken, hanem darabokra tagolódik, vagyis az összefüggő erdőségeket “csupasz” területek választják szét. Ezek az állatok szinte kizárólag a lombkoronában élnek, s annak szintjén jutnak el távolabbra is, a nyílt területekre nem merészkednek ki. Ezáltal megszűnik a csoportok közötti kapcsolatteremtés lehetősége is, és az elzárt közösségek könnyen belterjessé válhatnak.

