
Borjúfóka (Phoca vitulina)
Ragadozók rendje (Carnivora) Fókafélék családja (Phocidae)
Elnevezések
Angol név: Harbor seal
Német név: Seehund
Szerb név: Lučka foka
Román név: Focă comună
A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint: LC (Least concern – kevésbé aggasztó helyzetű).
Élőhely
Az Atlanti- és a Csendes- óceán északi partközeli vizei

Adatok


A borjúfóka a fókafajok között az egyik legnagyobb elterjedési területtel rendelkezik. Az északi félteke hideg tengereiben honos.
A borjúfókák 30 percig is képesek a víz alatt maradni és átlagosan 91 méter mélyre merülnek, de akár 427 méter mélységig is le tudnak úszni. Testük orsó alakú, áramvonalas. Bundájuk sűrű és rövid, végtagjaik úszóhártyásak. A szárazföldön nehézkesen mozognak, a vízben viszont annál fürgébbek. Éberek, folyamatosan figyelik környezetüket. Rendkívül játékos fajnak számítanak.
Érzékeny bajszuk és kiváló látásuk segíti a táplálék felkutatásában. Főként halat fogyasztanak pl. tőkehal, makréla, hering, de szívesen megeszik a rákokat, kagylókat is, összesen 5-7 kg mennyiségben naponta.
Utódaikat a parton hozzák világra. Hamar megtanulnak úszni és követik anyjukat a vízben. A nőstények 4 hétig szoptatják a kicsiket, tejük zsírtartalma 50 %-os, amitől a borjak gyorsan növekednek.
A borjúfókák gyakran válnak a cápafélék, kardszárnyú delfinek és jegesmedvék áldozatává. Sok pusztul el amiatt, hogy beleakadnak a halászhálókba.
