Rața leșească (Cairina moschata)

Ordin: Anseriformes
Clasă: Anatidae

IUCN Red list: –

Domesticire

Strămoșul raței leșești, rața leșească sălbatică, este originar din America Centrală și de Sud. Astăzi, atât rațele leșești domesticite, cât și cele sălbatice sunt răspândite în întreaga lume.

Informaţii

Rața leșească este cunoscută și sub numele de „rață moscă” sau „rață mută”. Printre varietățile domestice se pot întâlni numeroase culori. Există o diferență vizibilă între sexe: rețoii (masculii) sunt semnificativ mai mari, iar carunculele roșiatice și cărnoase de pe față și de la baza ciocului sunt mai proeminente în cazul lor.

În tinerețe, ambele sexe scot sunete ascuțite (piuituri). Mai târziu, vocea lor devine slabă; tind mai degrabă să sâsie decât să măcăne. Rața leșească folosește și limbajul corpului pentru a comunica: își mișcă cozile și își clăpăne ciocurile. Când rețoii se întâlnesc, își desfac ușor aripile pentru a părea mai mari și mai intimidanți.

Sunt crescute în principal pentru carnea lor. Carnea lor este mai închisă la culoare și mai gustoasă decât cea a raței domestice obișnuite, având un conținut de proteine mai ridicat și un conținut de grăsime mai scăzut.

Deși este un comportament neobișnuit pentru anatide, rațele leșești sălbatice petrec destul de mult timp în coronamentul arborilor, unde se pot ascunde excelent. Dacă sunt speriate, își iau zborul cu bătăi de aripi lente și greoaie. În perioada de cuibărit pot fi văzute singure sau în grupuri mici, însă în restul timpului se pot aduna în stoluri mai mari, de până la 16 exemplare.

Și ei locuiesc aici

Testoasa cu labe roșii

Testoasa cu labe roșii (Chelonoidis carbonarius) Ordin: TestudinesClasă: Testudinidae IUCN Red List: VU (Vulnerable) II. Habitat Amerika de Sud Informaţii Țestoasele cu labe roșii sunt reptile sud-americane care populează în principal...

Rață mică

Rață mică (Anas crecca) Ordin: AnseriformesClasă: Anatidae O specie care cuibărește în mare parte din Eurasia și iernează mai la sud, în sudul Europei, Africa și...

Bivol cu coarne joase Anoa

Bivol cu coarne joase Anoa (Bubalus depressicornis) Ordin: Artiodactyls Familie: Bovidae IUCN Red list: EN (Endangered) I. Habitat Păduri și mlaștini din insula Sulawesi (Celebes), Indonezia Informații Anoa este cel mai...

Cioara de semănătură,

Cioara de semănătură (Corvus frugilegus) Pagina este în curs de actualizare! Vă mulțumim pentru răbdare!

Sarpele mancator de oua comun

Sarpele mancator de oua comun (Dasypeltis scabra) Ordin: SquamataClasă: Colubridae IUCN Red List: LC (Least Concern) Habitat Această specie populează savanele, zonele cu tufișuri și pădurile deschise de...