Grivasti vuk (Chrysocyon brachyurus)

Stanište: Grivasti vuk naseljava travnjake, savane, suve žbunaste šume, močvarna područja, ivice šuma i rečne oblasti. Rasprostranjen je od ušća reke Parnaiba u severoistočnom Brazilu, preko oblasti Pampas del Hit u Peruu na zapadu, pa sve do Čaka u Paragvaju i Rio Grande do Sula u Brazilu na jugu.

Ishrana: Hrani se oklopnicima, zečevima, glodarima i drugim malim sisarima, ribama, pticama, ptičjim jajima, gmizavcima, puževima i drugim kopnenim mekušcima, insektima, kao i sezonskim voćem i drugom vegetacijom.

Jedinstvena morfologija: Iako je član porodice pasa (Canidae), grivasti vuk je izuzetno specifičan. Uprkos imenu, njegovo crvenkasto krzno, vitko telo i velike uši više podsećaju na lisicu. Jedna od njegovih najupečatljivijih fizičkih karakteristika je neverovatna dužina nogu; u odnosu na veličinu tela, on poseduje najduže noge među svim sisarima mesožderima — što je adaptacija koja mu omogućava da osmatra prostor iznad visoke trave južnoameričkih pampasa.

Kretanje i lov: Njegov hod je takođe karakterističan: koristi takozvani „pasovni“ hod (pacing), gde istovremeno pokreće obe noge sa iste strane tela, stvarajući prepoznatljivo njihanje. Tokom lova nečujno se prikrada plenu pre nego što izvede iznenadan i snažan skok. Jedinstven je među psima po tome što za kopanje koristi zube, a ne šape.

Specifična ishrana i miris: Iako je po klasifikaciji mesožder, značajan deo njegove ishrane čini voće, posebno „vučja jabuka“ (Solanum lycocarpum), koja mu pomaže u varenju i smanjenju broja unutrašnjih parazita. Njegov urin ima prodoran, specifičan miris koji se često poredi sa mirisom marihuane i može se osetiti sa velike udaljenosti.

Ponašanje: Grivasti vuk je prvenstveno samotnjačka životinja. Za razliku od pravih vukova, on ne zavija; umesto toga, obeležava svoju teritoriju i komunicira koristeći visoke tonove koji podsećaju na lavež. Svojim jedinstvenim izgledom i ponašanjem, on ostaje jedan od najfascinantnijih predatora južnoameričkih ravnica.

Carnivora / Canidae

IUCN Redlist: NT (Near Threatened)

II.

I oni žive ovde

Beloglavi Šaki

Beloglavi Šaki (Pithecia pithecia) Stanište: Tropske kišne šume Južne Amerike Ishrana: Svaštojed Beloglavi šaki najčešće boravi visoko u krošnjama drveća, na visini od oko 15–20 metara. Tamo...

Indijska antilopa,

Indijska antilopa Stranica je trenutno u izradi! Hvala na strpljenju!

Azijska patuljasta vidra

Azijska patuljasta vidra (Aonyx cinereus) Stanište: Ova vrsta naseljava priobalne regione od južne Indije do Malajskog poluostrva i južne Kine. Azijske patuljaste vidre se najčešće...

Siva vrana,

Siva vrana (Corvus cornix) Stranica je trenutno u izradi! Hvala na strpljenju!

Zlatoglavi lavlji tamarin

Zlatoglavi lavlji tamarin (Leontopithecus chrysomelas) Stanište: Zlatoglavi lavlji tamarin naseljava isključivo tropske kišne šume Brazila.Ishrana: Ova vrsta je svaštojed. Njihova ishrana je raznovrsna i obuhvata...