
Șobolanul-cârtiță golaș (Heterocephalus glaber)
Habitat: Șobolanii-cârtiță golași populează tuneluri subterane din pajiștile și savanele din estul Africii.
Dietă: Aceștia se hrănesc cu plante geofite, cum ar fi rădăcinile, bulbii și tubercurii, care sunt accesibili în mediul subteran.
Aceste rozătoare trăiesc într-o formă de organizare statală similară cu cea a albinelor și furnicilor; aceasta este cunoscută sub numele de organizare eusoțială (socială adevărată). O colonie este formată, în medie, din 70 de indivizi. Aceștia ies rar din mediul subteran, petrecându-și viața căutând hrană și crescându-și puii în interiorul tunelurilor. Sunt practic orbi.

Durata lor de viață este neobișnuit de lungă: în timp ce majoritatea rozătoarelor de dimensiuni similare trăiesc doar un an sau cel mult câțiva ani, șobolanii-cârtiță golași pot trăi până la 30 de ani. Corpul lor posedă procese de regenerare extrem de eficiente și o îmbătrânire lentă. În ultimii ani, aceștia au devenit subiecți proeminenți în cercetarea oncologică (cancerului) la om.

Membrii coloniei variază ca aspect în funcție de rolurile lor: „soldații” sunt semnificativ mai mari și sunt responsabili pentru explorare și apărare, în timp ce „lucrătorii” sunt mult mai mici și se ocupă în principal de îngrijirea puilor. Cel mai mare membru este regina, a cărei dimensiune este crucială pentru producția continuă și îngrijirea descendenților.

Puii sunt alăptați timp de aproximativ patru săptămâni, deși încep să consume hrană solidă alături de lapte după doar două săptămâni. De asemenea, aceștia consumă fecalele altor membri ai coloniei (coprofagie); aceasta nu este doar o sursă importantă de nutrienți, ci oferă și bacteriile esențiale necesare pentru funcționarea corectă a sistemului lor digestiv.
Rodentia / Bathyergidae
IUCN Redlist: LC (Least Concern)


