
Csupasz turkáló (Heterocephalus glaber)
Rágcsálók rendje (Rodentia)
Turkálófélék családja (Bathyergidae)
Elnevezések
Angol név: Naked mole rat
Német név: Nacktmull
Szerb név: Golo slepo kuče
Román név: Șobolanul-cârtiță golaș
A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint: LC (Least Concern- kevésbé aggasztó helyzetű)
Élőhely
Afrika száraz szavannáinak földalatti szintjeiben

Adatok

A méhek és a hangyák államszerveződéséhez hasonló módon élő rágcsálók. Ezt euszociális (valódi társas) szerveződésnek nevezzük. Egy kolónia átlagosan 70 egyedből áll. Ritkán jönnek ki a föld alól, járataikban táplálék után kutatnak, nevelik kicsinyeiket. Gyakorlatilag vakok.

Élettartamuk szokatlanul hosszú: amíg a legtöbb, hasonló méretű rágcsáló egy, esetleg néhány évnél tovább nem él, addig a csupasz turkálók a 30 évet is megérhetik. Nagyon hatékonyak a szervezetükben a regenerációs folyamatok, lassú az öregedésük. Az utóbbi években kiemelt szereplőivé váltak az emberi rákkutatásnak.


A kolónia tagjai közül a katonák jóval nagyobbak, akiknek a felfedezés a dolguk, míg a dolgozók jóval kisebbek. Az ő feladatuk többnyire az utódgondozás. A legnagyobb méretet a királynő éri el, ami azért fontos, mert csak így képes az utódok folyamatos létrehozására és gondozására. A kicsik kb. 4 hétig szopnak, de már két hét után esznek az anyatej mellett szilárd táplálékot is. Elfogyasztják a többiek ürülékét, ami nemcsak fontos tápanyag, hanem általa az emésztésük megfelelő működéséhez szükséges baktériumokhoz is hozzájutnak.
