Papagal hiacint (Anodorhynchus hyacinthinus)

Ordin: Psittaciformes
Clasă: Psittacidae

IUCN Red list: VU (Vulnerable)


I.

Habitat

Originar din America de Sud centrală și de est.

Informaţii

Dieta: erbivor.

Papagalul hiacint este cea mai mare specie de papagal ca lungime. Ciocul lor este printre cele mai puternice din lume, fiind capabil să spargă cu ușurință semințele: mai întâi subțiază cojile dure, apoi le zdrobesc. Aceștia se numără printre speciile de papagali cu cea mai lungă durată de viață.

Utilizează scorburi de copaci pentru cuibărit. Femela depune de obicei două ouă, dar este rar ca ambii pui să supraviețuiască. Sunt păsări sociale, deplasându-se adesea în perechi sau în stoluri mici. Mențin contactul între ei prin vocalize adânci și puternice.

Învață rapid și au o natură curioasă. Abilitatea lor de a se cățăra și de a se prinde de copaci este ajutată de picioarele lor zigodactile — unde două degete sunt orientate înainte și două înapoi.

Mulți ar putea recunoaște acest tip de pasăre din filmul Rio, deși personajele din film sunt oficial papagali de speciia Spix (Micul papagal albastru). Similar cu filmul Madagascar, scopul a fost de a atrage atenția asupra papagalului Spix, care a fost inclus pe lista speciilor pe cale de dispariție în 2012, dar a fost declarat dispărut în sălbăticie în 2019.

Semnificativ mai mare decât papagalul Spix, Papagalul hiacint se numără, de asemenea, printre cele mai rare specii din sălbăticie. Acest lucru se datorează reducerii drastice a habitatului său: pădurile sunt transformate în pășuni, iar localnicii folosesc frecvent penele lor pentru fabricarea produselor artizanale. Vânătoarea și capturarea contribuie, de asemenea, la scăderea numărului lor.

Și ei locuiesc aici

Papagalul de Cap

Papagalul de Cap (Poicephalus robustus) Ordin: PsittaciformesClasă: Psittacidae IUCN Red List: VU (Vulnerable) II. Habitat Africa de Sud Informaţii Papagalul de Cap este o specie endemică din Africa de Sud, ceea...

Rinocerul indian

Rinocerul indian (Rhinoceros unicornis) Habitat: Pajiști riverane, zone mlăștinoase și păduri din Asia Hrană: Ierbivor Rinocerul indian are o piele groasă, de 2–5 cm, puternic cutată, ceea...

Nutrie

Nutrie (Myocastor coypus) Ordin: RodentiaClasă: Myocastoridae IUCN Red List: LC (Least concern) Habitat  America de Sud Informacije Nutria este originară din regiunile subtropicale și temperate ale Americii de Sud. A...

Pitulică cu penaj roșu

Pitulică cu penaj roșu (Euplectes gierowii) Ordin: PasseriformesClasă: Ploceidae O pasăre care trăiește în regiunile subtropicale și tropicale ale Africii, întâlnită în pajiști, tufișuri, zone umede...

Țestoasă moscată comună

Țestoasă moscată comună Pagina este în curs de actualizare! Vă mulțumim pentru răbdare!