Leopard Nord-Chinezesc (Panthera pardus japonensis)

Ordin: Carnivora
Clasă: Felidae

IUCN Red List: VU (Vulnerable)

I.

Habitat

Zone împădurite, cu tufișuri și stâncoase din Asia

Informaţii

Leopardul nord-chinezesc este una dintre cele mai nordice subspecii de leopard. Din acest motiv este, în general, mai mare și are o blană mai deasă și mai groasă decât rudele sale tropicale, ceea ce îl ajută să reziste climatului mai rece din nordul Chinei. Termenii „panteră” și „leopard” sunt de fapt două denumiri pentru aceeași specie.

Colorația blănii variază în funcție de mediul în care trăiesc diferitele subspecii. În unele regiuni blana poate fi mai intens colorată, în altele mai palidă, adaptându-se mediului înconjurător. Există și o variantă specială numită pantera neagră. Aceasta nu reprezintă o subspecie separată, ci o formă de culoare cauzată de melanism, mai frecventă în Asia. Deși la prima vedere animalul pare complet negru, la anumite unghiuri ale luminii se pot observa și petele caracteristice leoparzilor.

Leopardul este un animal solitar și foarte discret. Este un excelent cățărător și înoată bine. Abilitățile sale de vânător sunt demonstrate și de faptul că este unul dintre principalii prădători ai maimuțelor, care sunt cunoscute pentru prudența lor și pentru faptul că se pot apăra în grup.

Fiind un vânător experimentat de primate, leopardul poate reprezenta uneori un pericol și pentru oameni. La fel ca în cazul maimuțelor, atacurile se îndreaptă mai ales spre copii, care reprezintă o pradă mai ușoară.

Animalele noastre

Și ei locuiesc aici

Pescăruș râzător

Pescăruș râzător (Chroicocephalus ridibundus) Pescărușul râzător este cea mai frecventă specie de pescăruș care cuibărește în Ungaria. Numeroase exemplare traversează țara primăvara și toamna, iar...

Vultur nubian

Vultur nubian (Torgos tracheliotus) Ordin: AccipitriformesClasă: Accipitridae IUCN Red list: EN (Endangered) II. Habitat Savană uscată, tufărișuri spinoase, câmpii aride, versanți montani deschiși. Informaţii Vulturul nubian (cunoscut și sub numele de...

Cocor japonez

Cocor japonez (Grus japonensis) Ordin: GruiformesClasă: Gruidae IUCN Red list: VU (Vulnerable) I. Habitat Asia Informaţii Dieta: omnivor. Ciocul său este ascuțit și vârfuit; îl folosește ca pe o suliță pentru...

Mara

Mara (Dolichotis patagonum) Ordin: RodentiaClasă: Caviidae IUCN Red List: NT (Near Threatened) Habitat Zone uscate de pajiști și tufișuri din America de Sud Informaţii Mara patagoniană este una dintre cele...

Papagalul african jako

Papagalul african jako (Psittacus erithacus)