Fazan (Phasianus colchicus)

Ordin: Galliformes
Clasă: Phasianidae

IUCN Red List: LC (Least concern)

Habitat

Europa, Asia, Amerika de Nord

Informaţii

Fazanul este întâlnit într-o mare parte a Asiei, la est de Caucaz. A fost introdus în Europa în antichitate de către greci, fiind preluat apoi de romani ca ornament pentru curțile lor și colonizat în teritoriile ocupate, inclusiv în Bazinul Carpatic.

În țara noastră se găsește aproape pretutindeni, cu excepția pădurilor compacte și a zonelor acoperite permanent de apă. Preferă în mod deosebit perdelele forestiere. Aproximativ 70% din populația sa se află în Câmpia Panonică (Alföld).

Penajul masculului de fazan este frapant, în timp ce al femelei este simplu. Astfel, femela se poate ascunde ușor, ouăle sale au culori asemănătoare cu solul și materialul din cuib, iar puii eclozează cu un puf de camuflaj. Fazanul cuibărește la nivelul solului. Doar femela participă la creșterea puilor. Puii sunt nidifugi și, în primele 3-4 săptămâni de viață, consumă hrană de origine animală: mai întâi insecte cu corp moale, apoi, din a doua săptămână, gândaci cu exoschelet chitinos. Adulții se hrănesc cu semințe de plante.

În Ungaria funcționează multe ferme de fazani, unde sunt crescute exemplare destinate vânătorii. Supraviețuirea speciei se datorează faptului că este interzisă împușcarea femelelor și faptului că asociațiile de vânătoare colonizează în fiecare an un număr mare de tineri proveniți din crescătorii pe terenurile lor.

Și ei locuiesc aici

Ibis cu cap pleșuv nordic

Ibis cu cap pleșuv nordic (Geronticus eremita) Ordin: PelecaniformesClasă: Threskiornithidae IUCN Red list: EN (Endangered) I. Habitat Ibisul chel nordic se întâlnește în zone deschise, precum pășuni, munți stâncoși...

Pasăre țesătoare cu glugă

Pasăre țesătoare cu glugă (Ploceus cucullatus) Ordin: PasseriformesClasă: Ploceidae O pasăre răspândită în Africa subsahariană. Trăiește în colonii și se hrănește în principal cu semințe, dar...

Ghepard

Ghepard (Acinonyx jubatus) Ordin: CarnivoraClasă: Felidae IUCN Red list: VU - Vulnerable I-II. Habitat Savanele Africii și Asiei, deși în Asia este considerat aproape dispărut Informaţii Femelele de ghepard trăiesc de...

Ukrasna kornjača

Ukrasna kornjača (Trachemys scripta) Cele trei subspecii ale broaștei-țestoase de Florida pot fi deosebite în primul rând după petele colorate caracteristice de pe părțile laterale...

Oaie cameruneză

Oaie cameruneză (Ovis aries) Oaia cameruneză este o rasă de oi domestice de talie mică, rezistentă, originară din Africa de Vest. În regiunea sa de...