
Beli marmozet(Mico argentatus)
Stanište: Beli marmozet naseljava predele južno i istočno od reke Amazon u istočnom Brazilu.
Ishrana i specijalizacija: Njihova ishrana se uglavnom sastoji od biljnih sokova i smola drveća. Poseduju očnjake i sekutiće iste dužine, što im omogućava da duboko zarežu koru drveta i ližu izlučevine. Ishranu dopunjuju voćem, insektima i lišćem.
Društveni život: Beli marmozeti žive u malim, povezanim porodičnim grupama koje čine par koji se razmnožava i njihovo potomstvo različitog uzrasta. Pretežno su arborealni (žive na drveću), provodeći većinu vremena u krošnjama. Njihovo bledo, beličasto krzno pruža odličnu kamuflažu naspram svetle kore pojedinih tropskih stabala. Svi članovi grupe, uključujući roditelje i stariju braću i sestre, učestvuju u zajedničkoj brizi i podizanju mladih.

Aktivnost i kretanje: Ovi primati su diurnalni (aktivni danju). Tokom dana, grupa migrira sa jednog plodonosnog drveta na drugo u potrazi za hranom. Noću traže utočište u gustom lišću ili šupljinama drveća kako bi izbegli predatore. Uprkos malom rastu, njihovi dugi repovi pružaju neophodnu ravnotežu tokom brzog kretanja kroz grane.
Gumivorni način ishrane: Vrsta je primarno gumivorna (hrani se biljnim smolama). Njihovo zubalo se sastoji od malih, oštrih zuba specijalizovanih za ranjavanje kore drveta. Kao odgovor na ove rezove, drvo luči eksudat (smolastu smolu bogatu ugljenim hidratima) kako bi zatvorilo ranu. Marmozeti daju prioritet ovoj supstanci kao ključnom izvoru energije. Pravljenjem svežih rupa uveče, oni se mogu vratiti u zoru i pronaći „pripremljen doručak“ od nakupljenog soka.

Status populacije: Brojnost populacije u divljini trenutno je u opadanju. Glavni uzrok ovog trenda je antropogeni gubitak staništa, koji je rezultat krčenja šuma i pretvaranja tropskih kišnih šuma u poljoprivredno zemljište.
Primates / Cebidae
IUCN Redlist: LC (Least Concern)



II.

