Ezüstös selyemmajom (Mico argentatus)

Főemlősök rendje (Primates)
Csuklyásmajomfélék családja (Cebidae)

Elnevezések

Angol név: Silvery marmoset
Német név: Silberaffe
Szerb név: Beli marmozet
Román név: Marmoset argintiu

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint: LC (Least Concern- kevésbé aggasztó helyzetű)

Élőhely

Dél-Amerika trópusi esőerdői

II.

Adatok

Az ezüstös selyemmajmok kisebb családi csoportokban élnek, és legszívesebben a fákon tartózkodnak. Kis termetűek, farkuk hosszú. Világos, ezüstös-fehéres szőrzetük segítségével könnyen beleolvadnak a hasonló színű fakérgek környezetébe. Ujjaikon a körmök helyett karomszerű képletek találhatók, amelyekkel a függőleges fatörzseken is biztosan kapaszkodnak és gyorsan mozognak.

Nappal a szülőkből és különböző korú utódaikból álló csoport tagjai egyik gyümölcstermő fától a másikig vándorolnak. Éjszakára a lombok között keresnek maguknak rejtekhelyet. A kicsik gondozásában nemcsak a szülők, hanem a csoport többi tagja is részt vesz.

Táplálékuk jelentős részét fanedvek alkotják. Apró, tűhegyes fogaikkal megsebzik a fa kérgét, amely válaszul mézgával vonja be a sérülést. A mézga gumiszerű, szénhidrátokban gazdag anyag, amelyet a majmok előszeretettel nyalogatnak. Ha este friss lyukat rágnak a fa kérgébe, napkeltekor már kész reggeli várja őket. A fanedvek és a mézga mellett gyümölcsöket, leveleket és rovarokat is fogyasztanak.

Egyedszámuk a természetben csökken, ennek legfőbb oka élőhelyük elvesztése.

Ők is itt laknak