
Suricată (Suricata suricatta)
Habitat: Zone deschise, uscate, cu vegetație joasă și stâncoase din Africa
Hrană: Carnivor
Suricatele sunt animale foarte îndrăgite în grădinile zoologice datorită aspectului și comportamentului lor. Ele sapă vizuini subterane complexe. În habitatul lor, temperatura aerului poate ajunge la 43°C, însă în interiorul vizuinilor este în jur de 13°C. Acestea au mai multe intrări, tuneluri și camere interioare.
Au o vedere excelentă și pot observa prădătorii de la mare distanță. Sunetele joacă un rol esențial în comunicare. În caz de pericol, emit semnale de alarmă și se retrag în vizuini. Tipul sunetului diferă în funcție de pericol. De asemenea, pot încerca să alunge prădătorii în grup, adoptând o postură care le face să pară mai mari.
În timp ce grupul caută hrană, un individ stă de obicei de pază într-un loc înalt și îi avertizează pe ceilalți. Acest rol este împărțit între membrii grupului. În timpul hrănirii – care durează 5–8 ore pe zi – rămân aproape unii de alții pentru a menține contactul. Își schimbă zilnic traseele de căutare pentru a evita epuizarea resurselor de hrană.
Pentru a-și regla temperatura corpului, se întind pe spate sau pe o parte la soare pentru a se încălzi, iar la umbră se răcoresc stând pe burtă.
Carnivora / Herpestidae
IUCN Redlist: LC (Least concern)



