
Szurikáta (Suricata suricatta)
Ragadozók rendje (Carnivora) Mongúzfélék családja (Herpestidae)
Elnevezések
Angol név: Meerkat
Német név: Erdmännchen
Szerb név: Merkat
Román név: Suricată
A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint: LC (Least concern – kevésbé aggasztó helyzetű).
Élőhely
Afrika, nyílt, száraz, bozótos, sziklás területek

Adatok


A szurikáták jellegzetes külsejük és viselkedésük miatt rendkívül népszerűek az állatkertek látogatói körében.
Élőhelyükön a levegő átlagos hőmérséklete akár a 43 °C-ot is eléri, ezért üregeket ásnak maguknak, amelyek belsejében átlagosan mindössze 13 °C van. Ezek több bejárattal rendelkeznek, belsejükben pedig alagutak és különböző kamrák találhatók.
Látásuk kiváló, így már nagy távolságból észreveszik a ragadozókat. A kommunikációjukban a hangok nagyon fontosak. Veszély esetén riasztó hangot adnak ki. A fenyegetés típusától függően eltérő hangjelzéseket használnak. A ragadozókat gyakran csoportosan próbálják elriasztani, miközben testtartásukat is megváltoztatják, hogy nagyobbnak tűnjenek. Amíg a csoport tagjai élelmet keresnek, egyikük egy magasabb pontról őrködik, és figyelmezteti a többieket a közeledő veszélyre. Ezt a feladatot egymás között felváltva látják el.
Táplálékkeresés közben – ami napi 5–8 óra – szorosan egymás közelében maradnak, hogy folyamatosan lássák és hallják egymást. Az ennivaló felkutatásához minden nap más útvonalat választanak, hogy ne merüljenek ki a források. A napon gyakran a hátukon vagy az oldalukon fekve melegednek, míg a nagy melegben az árnyékban hasra fekve próbálnak lehűlni.
