Lișiță (Fulica atra)

Ordin: Gruiformes
Clasă: Rallidae

IUCN Red list: LC (Least Concern)

Habitat

Africa, Europa, Asia, Australia

Informaţii

Aspect și habitat: Lișița este o pasăre cu corp îndesat și penaj negru, caracterizată printr-un scut frontal și un cioc de culoare albă, foarte distinctive. Are o arie de răspândire vastă, din Europa până în Australia, fiind o prezență comună și în Ungaria. Un număr tot mai mare de exemplare iernează acum pe cursurile de apă care nu îngheață. În Ungaria, este o specie care cuibărește frecvent.

Dietă: Cea mai mare parte a dietei sale constă în lăstari de plante acvatice, dar consumă și semințe sau muguri, completându-și hrana cu nevertebrate și mormoloci.

Preferă apele bogate în vegetație subacvatică și densă, intercalate cu stuf și papură. Cuibul său este de mari dimensiuni, fiind construit de regulă la marginea stufărișurilor. Puii se nasc negri, cu capul roșiatic; ulterior, aceștia dezvoltă un penaj cenușiu, pentru ca în final, după năpârlirea de toamnă, să capete penajul negru de adult și scutul frontal alb.

În afara sezonului de reproducere, lișița este o pasăre socială, trăind în grupuri mari. Urmele picioarelor sale sunt foarte distinctive: degetele sunt lungi și prevăzute cu lobi lati pentru înot pe ambele părți (picioare lobate). Lișițele sunt surprinzător de teritoriale și pot fi văzute adesea urmărindu-se una pe cealaltă pe suprafața apei.

Și ei locuiesc aici

Pinguinul african

Pinguinul african (Spheniscus demersus) Ordin: SphenisciformesClasă: Spheniscidae IUCN Red list: EN (Endangered) II. Habitat Pinguinul african este singura specie de pinguin întâlnită în Africa, locuind în regiunile de coastă...

Marmoseta lui Geoffroy

Marmoseta lui Geoffroy (Callithrix geoffroyi) Habitat: Pădurile tropicale umede de pe coasta de sud-est a BrazilieiHrană: Omnivoră; se hrănește cu animale mici, în special artropode,...

Sturn albastru-metallic

Sturn albastru-metallic (Lamprotornis chalybaeus) Ordin: PasseriformesClasă: Sturnidae O pasăre întâlnită în pădurile deschise din Africa. Se hrănește în principal cu semințe, fructe de pădure și nevertebrate....

Porcul de tufis,

Porcul de tufis (Potamochoerus porcus) Pagina este în curs de actualizare! Vă mulțumim pentru răbdare! https://youtu.be/J5mmXMPYDXM

Gârliță mare

Gârliță mare (Anser albifrons) Gârlița mare cuibărește în tundra arctică din Eurasia și America de Nord. Multe dintre păsările care cuibăresc în nordul Rusiei străbat...