Kea (Nestor notabilis)

Ordin: Psittaciformes
Clasă: Strigopidae

IUCN Red list: EN (Endangered)


II.

Habitat

Kea este o specie endemică a regiunilor împădurite și alpine din Insula de Sud a Noii Zeelande.

Informaţii

Dietă: Sunt omnivore, consumând frunze, muguri, nectar, fructe de pădure, fructe, insecte, melci și cadavre. Nu este neobișnuit să fie văzute scotocind prin grămezi de gunoi în căutarea hranei.

Păsările Kea sunt extrem de inteligente și sociabile. Au o natură curioasă și investighează adesea diverse obiecte, cum ar fi rucsacurile turiștilor care le vizitează habitatul. Folosindu-și ciocul puternic, sunt capabile să distrugă oglinzile retrovizoare ale mașinilor, să sfâșie bocancii de drumeție și să fure ochelari de soare. Sunt clasate printre cele mai inteligente păsări din lume; pot chiar să manipuleze lacăte și capace imposibil de deschis pentru alte animale în căutarea lor de hrană.

Păsările Kea atacă uneori oile rănite sau bolnave pentru a ciuguli stratul de grăsime de sub pielea acestora. Deoarece se credea că reprezintă o amenințare pentru șeptel, au fost persecutate din anii 1860 până în anii 1970; peste 150.000 de exemplare au fost împușcate deoarece guvernul plătea recompense pentru păsările ucise.

Speciei i s-a acordat statutul de protecție în 1986. În prezent, conform datelor Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), au mai rămas aproximativ 3.000–6.000 de indivizi, iar acest număr este în continuă scădere.

Și ei locuiesc aici

Focă comună

Focă comună (Phoca vitulina) Habitat: Apele de coastă ale Oceanului Atlantic și PacificHrană: Carnivor Foca comună are una dintre cele mai largi arii de răspândire dintre...

Papagalul galben-albastru

Papagalul galben-albastru (Ara ararauna) Ordin: PsittaciformesClasă: Psittacidae IUCN Red list: LC (Least Concern) II. Habitat Papagalii galben-albaștri trăiesc în zonele mlaștinoase și de-a lungul râurilor din pădurile tropicale ale...

Gecko gigant de Madagascar

Gecko gigant de Madagascar Pagina este în curs de actualizare! Vă mulțumim pentru răbdare!

Muntiac chinezesc

Muntiac chinezesc (Muntiacus reevesi) Ordin: ArtiodactylaClasă: Cervidae IUCN Red List: LC (Least concern). Habitat Pădurile subtropicale ale Asiei Informaţii Muntiacul chinezesc este o specie de cerb de dimensiuni mici, care...

Bibilică

Bibilică (Numida meleagris f. domestica) Ordin: GalliformesClasă: Numididae IUCN Red list: - Habitat Păsările de Guineea sunt originare din Africa, unde trăiesc în grupuri familiale de 15–20...