Gluton (Gulo gulo)

Areal și habitat: America de Nord și nordul Eurasiei, în zona boreală a emisferei nordice. Glutonii se găsesc din Scandinavia și Rusia până la latitudinea de 50 de grade nord. Pot fi întâlniți în păduri alpine, tundră, pajiști deschise și zone de tranziție cu arbuști boreali, la limita superioară a pădurii sau deasupra acesteia.

Regim alimentar: Este un animal carnivor. Dieta glutonului poate include orice, de la ouă mici până la ungulate mari. Speciile de pradă mari includ renul, căprioara, oaia sălbatică, elanul sau cerbul comun, maralul și elanul american. Glutonii sunt extrem de puternici și agresivi pentru mărimea lor; s-a raportat că aceștia au alungat urși, pume și chiar haite de lupi de lângă prada lor pentru a pune stăpânire pe carcasă. De asemenea, au fost observați hrănindu-se cu cadavre de balenă, morsă și focă. Femelele pot vâna mai multe animale de talie mică și medie, cum ar fi iepuri, popândăi, marmote și lemingi, atunci când își cresc puii.

Corpul său este robust, asemănător cu cel al unui urs. Este una dintre cele mai mari specii din familia mustelidelor (nevăstuici). Glutonul este un animal extrem de puternic. Iarna, este capabil să doboare chiar și un cerb; pe măsură ce prada se scufundă în zăpada adâncă, glutonul îi sare în spate, se agață de ea și o mușcă de gât. Vara, vânează animale mai mici și consumă chiar și hrană de origine vegetală.

Masculul ocupă teritorii vaste – între 1.500 și 2.000 km² – pe care le marchează cu urină și excremente. Iarna, poate parcurge până la 45 km pe zi în căutarea hranei.

Blana sa este lungă și deasă, oferind o protecție excelentă chiar și în condiții de frig extrem. Datorită simțului său olfactiv excepțional, poate detecta prada de la mare distanță. Între degetele de la picioare are o membrană care îl împiedică să se scufunde în zăpadă. Cu ajutorul ghearelor mari și puternice, își înșfacă sigur victimele și se cațără cu ușurință în copaci sau pe stânci.

Popularul protagonist al benzilor desenate și filmelor X-Men se numește inițial Wolverine (Rozsomák). Deoarece glutonul este mai puțin cunoscut în Europa, numele a fost tradus ca „Farkas” (Lup) în versiunile maghiare ale filmelor.

Carnivora / Mustelidae

IUCN Redlist: LC (Least Concern)

Și ei locuiesc aici

Leopard Nord-Chinezesc

Leopard Nord-Chinezesc (Panthera pardus japonensis) Ordin: CarnivoraClasă: Felidae IUCN Red List: VU (Vulnerable) I. Habitat Zone împădurite, cu tufișuri și stâncoase din Asia Informaţii Leopardul nord-chinezesc este una dintre cele mai...

Pescăruș râzător

Pescăruș râzător (Chroicocephalus ridibundus) Pescărușul râzător este cea mai frecventă specie de pescăruș care cuibărește în Ungaria. Numeroase exemplare traversează țara primăvara și toamna, iar...

Papagal amazonian

Papagal amazonian (Amazona amazonica) Ordin: PsittaciformesClasă: Psittacidae IUCN Red list: LC - Least concern II. Habitat În arealul său nativ, populează în principal zonele împădurite, unde poate fi văzut...

Sarpele leopard

Sarpele leopard Pagina este în curs de actualizare! Vă mulțumim pentru răbdare!

Rasbora roșie

Rasbora roșie (Trigonostigma espei) Ordin: CyprinodontiformesClasă: Poeciliidae Un pește ornamental mic și pașnic, originar din Asia de Sud-Est. Are doar 2–2,5 cm lungime și face parte...