Mezopotámiai dámszarvas (Dama mesopotamica)

Párosujjú patások rendje (Artiodactyla)
Szarvasfélék családja (Cervidae)

Elnevezések

Angol név: Persian fallow deer
Német név: Mesopotamiscgher Damhirsch
Szerb név: Persijski jelen lopatar
Román név: Cerb lopătar persan

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint: EN (Endangered – veszélyeztetett)

Élőhely

Nyugat-Ázsia, erdős területek, folyó menti bozótosok

I.

Adatok

A világ legritkább emlősfajai közé tartozik. Egykor az egész Közel-Keletet benépesítette, a XX. század közepére vadon mindössze 100 egyede maradt fenn, míg állatkertekben körülbelül 300 példány él.

A faj megmentése a kihalástól két, meglehetősen kacskaringós módon indult el. A németországi Opel Zoo 1957–1958-ban néhány egyedet fogott be Délnyugat-Iránban. A mai állatkerti állomány ezek utódjaiktól származik.

Ezzel párhuzamosan 1964–1965-ben Iránban hat vadon élő példányt fogtak be, és védett területre szállították őket a zavartalan szaporodás érdekében. Ez az állomány is növekedni kezdett, így több alkalommal új élőhelyeket tudtak létrehozni. 1995-re a tisztavérű mezopotámiai dámszarvasok több területen is fennmaradhattak.

Mivel korábban a dámvaddal egy alfajnak gondolták, így kereszteződtek, de ezeket a hibrid egyedeket végül sikerült kiszűrni.

Az intézkedéseknek köszönhetően a vadon élő állomány lassan gyarapodik, de ahhoz, hogy fennmaradhassanak, továbbra is fokozott védelemre van szükség.

Ők is itt laknak