Kétujjú lajhár (Choloepus didactylus)

Szőrös vendégízületesek (Pilosa)
Kétujjú lajhárfélék családja (Megalonychidae)

Elnevezések

Angol név: Linné’s two-toed sloth
Német név: Zweifinger-Faultiere
Szerb név: Lineov dvoprsti lenjivac
Román név: Leneș cu două degete

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint: LC (Least Concern – kevésbé aggasztó helyzetű)

Élőhely

Dél-Amerika trópusi esőerdői

Adatok

A kétujjú lajhár, más néven unau, Dél-Amerika trópusi esőerdeiben él. Hatalmas karmaival akár órákon át képes mozdulatlanul kapaszkodni az ágakon. Mozdulatlansága a rejtőzködésben is segíti. Szőrszálai a hastól a hát felé nőnek, vagyis éppen ellenkező irányban, mint a talajon járó emlősöké.

Magányosan él, és a világ leglassúbb állatainak egyike. Ritkán mászik le a biztonságot nyújtó lombkoronából a talajra: általában azért, hogy átjusson egy másik fára, vagy hogy ürítsen.

A kétujjú lajhárnak nemcsak a mozgása, hanem az anyagcseréje is lassú. Főként alacsony tápértékű, nehezen emészthető leveleket fogyaszt. Testhőmérséklete a legtöbb emlősénél alacsonyabb, és a környezet hőmérsékletének változását is követi. Ez a különleges alkalmazkodás segíti abban, hogy minél kevesebb energiát használjon fel.

Szőrszálai között algák élnek, amelyek száraz időben sárgás, nedvesebb időben pedig kékeszöld színűvé válhatnak. Ezzel segítik a lajhárt abban, hogy álcája a különböző évszakokra jellemző levélszínekhez igazodjon.
Jól úszik. Veszély esetén erős karmaival és fogaival védi meg magát.

Ők is itt laknak