Ázsiai kiskarmú vidra (Aonyx cinereus)

Ragadozók rendje (Carnivora)
Menyétfélék családja (Mustelidae)

Elnevezések

Angol név: Asian small-clawed otter
Német név: Zwergotter
Szerb név: Azijska patuljasta vidra
Román név: Vidra orientală cu gheare scurte

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint: LC (Least Concern- kevésbé aggasztó helyzetű)

Élőhely

Élőhely: Délkelet-Ázsia, sekély patakok, folyók és lapos parti részeik

II.

Adatok

Neve onnan ered, hogy karmai rendkívül rövidek, így ujjai szinte teljesen szabadon mozognak – ez teszi őt kiemelkedően ügyes „kezűvé”. Elülső mancsaival képes megfogni, morzsolni és kinyitni a kagylókat, rákokat, csigákat. Szívesen „mosogatja” a zsákmányt a vízben, mielőtt megeszi. Nagyon intelligens és tanulékony, gyakran használ köveket vagy más kemény tárgyakat eszközként.

Bár az európai vidra és e faj egy családba tartoznak, sokban különböznek. Míg a nálunk élők többnyire magányosak, ázsiai rokonaik nagyon szociálisak, családi csoportokat alkotnak és nappal tevékenyek. Emiatt tartják állatkertekben is szívesen.

A párok életre szóló monogám kapcsolatban élnek, és mindkét szülő, sőt az idősebb kölykök is részt vesznek a kicsik nevelésében.

Kommunikációjuk gazdag: különböző hangokat, illatjeleket és testtartásokat használnak – több mint tucatnyi hangot azonosítottak már. Gyakran „kézen fogva” alszanak a vízen sodródva, hogy el ne sodródjanak egymástól. Emiatt sokaknak a szívébe belopják magukat.

Ők is itt laknak