
Merkat (Suricata suricatta)
Stanište: Otvorena, suva, žbunasta i kamenita područja Afrike
Ishrana: Mesojed
Merkati su veoma popularne životinje u zoološkim vrtovima zbog svog izgleda i zanimljivog ponašanja. Kopaju složene podzemne jazbine. Dok spoljašnja temperatura može dostići i 43°C, u njihovim jazbinama je oko 13°C. Jazbine imaju više ulaza, sa tunelima i komorama unutar njih.
Imaju izuzetno dobar vid i mogu iz daljine uočiti predatore. Zvuci igraju važnu ulogu u njihovoj komunikaciji. U slučaju opasnosti oglašavaju se upozoravajućim glasovima i povlače u jazbine. U zavisnosti od vrste opasnosti koriste različite signale. Predatore često pokušavaju da oteraju zajednički, menjajući držanje tela kako bi delovali veće.
Dok grupa traži hranu, jedan član obično stražari sa uzvišenog mesta i upozorava ostale na opasnost. Ova uloga se smenjuje među članovima grupe. Tokom potrage za hranom – koja traje 5–8 sati dnevno – drže se blizu jedni drugih kako bi održali kontakt. Svakog dana menjaju pravac kretanja kako ne bi iscrpeli izvore hrane.
Za regulaciju telesne temperature leže na leđima ili boku na suncu kako bi se zagrejali, dok se u hladu hlade ležeći na stomaku.
Carnivora / Herpestidae
IUCN Redlist: LC (Least concern)



