Lineov dvoprsti lenjivac (Choloepus didactylus)

Stanište: Lineov dvoprsti lenjivac naseljava krošnje tropskih šuma Centralne i severnog dela Južne Amerike, uključujući delove Brazila i Perua. Ovo je isključivo arborealna vrsta koja boravi visoko u krošnjama kišnih šuma, održavajući životni prostor na površini od oko 4 hektara (10 akri).

Ishrana: Hrane se prvenstveno vegetacijom, uključujući bobice, lišće, male grančice i plodove, koje otkidaju svojim usnama. Povremeno konzumiraju insekte i drugi sitan plen.

Karakteristike i adaptacije: Dvoprsti lenjivac, poznat i kao unau, poseduje masivne kandže koje mu omogućavaju da satima nepomično visi sa grana. Ova nepomičnost mu služi i kao odlična kamuflaža. Jedinstveno među sisarima, smer rasta njegovog krzna je obrnut — dlaka raste od stomaka ka leđima — što je adaptacija koja omogućava oticanje kišnice dok životinja visi naglavačke.

Način života i metabolizam: Lenjivac je samotnjačko stvorenje i spada među najsporije životinje na Zemlji. Retko napušta sigurnost krošnji; na tlo silazi obično samo kako bi prešao na drugo drvo ili radi obavljanja nužde. Njegovi pokreti su spori, a metabolizam je podjednako trom. Ishrana se uglavnom sastoji od lišća, koje je siromašno hranljivim materijama i teško se vari.

Simbiotski odnos: Unutar krzna lenjivca postoji jedinstven simbiotski odnos sa algama koje tu žive. Tokom sušnih perioda alge poprimaju žućkastu boju, dok u vlažnijim uslovima postaju plavičasto-zelene. Ovaj biološki fenomen pruža lenjivcu efikasnu sezonsku kamuflažu koja oponaša promenu boja okolnog lišća.

Odbrana i veštine: Uprkos svojoj sporoj prirodi, dvoprsti lenjivac je sposoban plivač. Kada je ugrožen, može se efikasno braniti koristeći svoje snažne kandže i oštre zube.

Pilosa / Megalonychidae


IUCN Redlist: LC (Least Concern)

I oni žive ovde

Žako papagaj

Žako papagaj (Psittacus erithacus)

Krdža

Krdža (Anas crecca) Red: AnseriformesRazred: Anatidae  Vrsta koja se gnezdi širom Evroazije, a zimi seli u južnu Evropu, Afriku i južnu Aziju. Najviše voli plitke, vegetacijom...

Kineski leopard

Kineski leopard (Panthera pardus japonensis) Red: CarnivoraRazred: Felidae IUCN Red List: VU (Vulnerable) I. Stanište Šumska, žbunasta i stenovita područja Azije Informacije Kineski leopard je jedna od najsjevernijih podvrsta leoparda. Zbog...

Nandu

Nandu (Rhea americana) Order: StruthioniformesFamily:Struthionidae IUCN Red List: NT (Near threatened) II. Habitat Južná Amerika. Information Stanište i razmnožavanje: Nandu je najveća vrsta ptice u Južnoj Americi. Prvenstveno se sreće...

Prstenastorepi lemur

Prstenastorepi lemur (Lemur catta) Stanište: Prstenastorepi lemuri naseljavaju isključivo južni i jugozapadni deo Madagaskara. Najradije borave u galerijskim šumama (šume uz obale reka), ali se...