Acvila de câmp (Aquila heliaca)

Ordin: Accipitriformes
Clasă: Accipitridae

IUCN Red List: VU (Vulnerable)

I.

Habitat

Europa, Asia, Amerika de Nord

Informaţii

Dieta: este un prădător a cărui sursă principală de hrană o constituie veverița de câmp europeană.

Acvila de câmp este o pasăre specifică stepelor eurasiatice; Ungaria reprezintă limita vestică a ariei sale de distribuție. Este un prădător a cărui sursă principală de hrană este popândăul european.

O parte din populația locală cuibărește în pădurile munților noștri de înălțime medie, însă numărul perechilor care își fac cuibul în aliniamentele de arbori din zonele de câmpie a crescut de asemenea. Cuibul poate fi masiv, deoarece este folosit timp de mai mulți ani (ajungând până la trei metri în adâncime și 1,5 metri în diametru). Acesta este construit de regulă în coroana unui arbore înalt, într-un loc liniștit, aproape de zonele de hrănire, oferind o vedere clară asupra împrejurimilor.

În rândul acvilelor poate apărea fenomenul cunoscut sub numele de cainism: primul pui care eclozează începe să ciupească și să își atace fratele, care eclozează de obicei cu două zile mai târziu. Puiul mai mic și intimidat devine mai puțin activ în a cere hrană, slăbește și, în cele din urmă, moare sau cade peste marginea cuibului în timp ce încearcă să scape. Dacă hrana este puțină, părinții își concentrează îngrijirea asupra puiului mai puternic pentru a se asigura că cel puțin un urmaș ajunge cu succes la etapa de zbor.

Aproximativ două treimi din populația europeană cuibărește în Ungaria, ceea ce face din aceasta o pasăre de prioritate maximă pentru conservarea naturii în Ungaria. Începând cu mijlocul anilor 2000, otrăvirea a devenit cea mai frecventă amenințare de natură antropică. A doua cauză importantă de mortalitate este electrocutarea pe liniile electrice.



Și ei locuiesc aici

Daman de stâncă,

Daman de stâncă, (Procavia capensis) Pagina este în curs de actualizare! Vă mulțumim pentru răbdare!

Tamarin-leu auriu

Tamarin-leu auriu (Leontopithecus rosalia) Habitat și areal de distribuție: Specia populează regiunile de pădure tropicală de joasă altitudine din zona de coastă a sud-estului Braziliei. Regim...

Cacadu cu creastă roz

Cacadu cu creastă roz (Eolophus roseicapilla) Ordin: PsittaciformesClasă: Cacatuidae IUCN Red list: LC (Least Concern) II. Habitat Cacadu cu creastă roz este răspândit pe întreg teritoriul Australiei, cu excepția...

Gârliță mare

Gârliță mare (Anser albifrons) Gârlița mare cuibărește în tundra arctică din Eurasia și America de Nord. Multe dintre păsările care cuibăresc în nordul Rusiei străbat...

Koza,

Koza (Capra hircus) Pagina este în curs de actualizare! Vă mulțumim pentru răbdare!