Mošusna patka (Cairina moschata)

Order: Anseriformes
Family:
Anatidae

IUCN Red List: –

Domesticiranje

Predak mošusne patke je poreklom iz Srednje i Južne Amerike. Danas su i domaće i divlje mošusne patke rasprostranjene širom sveta.

Information

Izgled i karakteristike: Mošusna patka je poznata i kao „nema patka“. Među pripitomljenim varijantama može se sresti veliki broj boja. Postoji vidljiva razlika između polova: patkovi (mužjaci) su znatno veći, a crvenkaste, mesnate izrasline na njihovom licu i u osnovi kljuna su izraženije.

Komunikacija i ponašanje: U mladosti oba pola ispuštaju piskave zvuke (čivkanje). Kasnije, njihov glas postaje tih; skloniji su siktanju nego kvakanju. Mošusna patka koristi i govor tela za komunikaciju: mlatara repnim perjem i klopara kljunom. Kada se mužjaci sretnu, blago šire krila kako bi izgledali veće i zastrašujuće.

Upotreba: Prvenstveno se uzgajaju zbog mesa. Njihovo meso je tamnije i ukusnije od mesa obične domaće patke, sa većim sadržajem proteina i manjim udelom masti.

Stanište i društveni život: Iako je to neobično za ptice plovuše, divlje mošusne patke provode dosta vremena u krošnjama drveća, gde se odlično skrivaju. Ako su uznemirene, poleću sporim i teškim zamasima krila. Tokom sezone parenja mogu se videti same ili u manjim grupama, dok se u drugim periodima okupljaju u veća jata od čak 16 jedinki.

I oni žive ovde

Kineski leopard

Kineski leopard (Panthera pardus japonensis) Red: CarnivoraRazred: Felidae IUCN Red List: VU (Vulnerable) I. Stanište Šumska, žbunasta i stenovita područja Azije Informacije Kineski leopard je jedna od najsjevernijih podvrsta leoparda. Zbog...

Nasrtljiva kornjača,

Nasrtljiva kornjača (Chelydra serpentina) Stranica je trenutno u izradi! Hvala na strpljenju! https://youtu.be/OwR_jV93GBM https://youtu.be/B2BBPBvYWdQ

Urijal

Urijal (Ovis vignei) Red: Artiodactyla Razred: Bovidae IUCN Red List: VU (Vulnerable) I. Stanište Urijali se mogu naći na nadmorskim visinama do 4.500 metara. Informaţii Prvenstveno preferiraju otvorene, travnate predele, ali...

Zlatnoruki tamarin

Zlatnoruki tamarin (Saguinus midas) Stanište: Zlatnoruki tamarin naseljava severni Brazil, Gvajanu, Francusku Gvajanu i Surinam. Ovi primati žive u krošnjama drveća malog prečnika (manjim od...

Indijski nosorog

Indijski nosorog (Rhinoceros unicornis) Stanište: Rečne travnate obale, močvare i šumska područja AzijeIshrana: Biljojed Indijski nosorog ima kožu debljine 2–5 cm, bogato naboranu, zbog čega podseća...