Viesparul (Pernis apivorus)

Ordin: Accipitriformes
Clasă: Accipitridae

IUCN Red list: LC (Least Concern)


II.

Habitat

Africa, Europa, Asia

Informaţii

Specialist în dietă: Viesparul este o pasăre specializată în ceea ce privește hrana. Se hrănește în principal cu larvele și pupele albinelor sălbatice și ale viespilor, deși consumă și exemplare adulte. Este protejat de înțepături prin pene specializate, asemănătoare unor solzi cornoși, aflate pe cap. Dacă este necesar, consumă și lăcuste sau șopârle.

Își construiește cuibul în stejari, căptușindu-l cu ramuri înfrunzite. Ambii părinți clocesc ouăle pe rând. După eclozare, femela păzește puii, în timp ce masculul caută hrană pentru aceștia. Cuibărește regulat în Ungaria, fiind întâlnit peste tot în munții de înălțime medie, dar se stabilește și în zonele de deal sau în masivele forestiere mari din zonele de câmpie.

Iarna migrează până în Africa, întorcându-se de la locurile de iernat la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai. Imediat după sosire, începe renovarea cuibului din anul precedent sau construirea unuia nou. Cuibul este greu de găsit din cauza dimensiunii sale reduse și pentru că este construit după ce arborii au înfrunzit complet; totuși, bucățile de fagure găsite în apropiere sunt semne clare ale prezenței viesparului.

Cel mai important factor de risc pentru această specie este împușcarea exemplarelor în timpul migrației. În Ungaria, principala problemă este deranjarea cuiburilor, în timp ce în zonele de iernare, otrăvirile cauzează pierderi semnificative.

Și ei locuiesc aici

Râs

Râs (Lynx lynx carpathicus) Ordin: CarniovoraClasă: Felidae IUCN Red list: LC (Least concern) II. Habitat Large forested areas of the Carpathian Basin Informaţii A highly protected species in Hungary! Râsul eurasiatic are...

Marmosetul lui Goeldi

Marmosetul lui Goeldi (Callimico goeldii) Habitat: Marmosetul lui Goeldi preferă habitatele din subarboretul pădurii tropicale amazoniene.Regim alimentar: În timpul sezonului ploios, peste jumătate din dieta...

Cocor japonez

Cocor japonez (Grus japonensis) Ordin: GruiformesClasă: Gruidae IUCN Red list: VU (Vulnerable) I. Habitat Asia Informaţii Dieta: omnivor. Ciocul său este ascuțit și vârfuit; îl folosește ca pe o suliță pentru...

Fazan

Fazan (Phasianus colchicus) Ordin: GalliformesClasă: Phasianidae IUCN Red List: LC (Least concern) Habitat Europa, Asia, Amerika de Nord Informaţii Fazanul este întâlnit într-o mare parte a Asiei, la est de...

Vultur nubian

Vultur nubian (Torgos tracheliotus) Ordin: AccipitriformesClasă: Accipitridae IUCN Red list: EN (Endangered) II. Habitat Savană uscată, tufărișuri spinoase, câmpii aride, versanți montani deschiși. Informaţii Vulturul nubian (cunoscut și sub numele de...