
Bolíviai mókusmajom (Saimiri boliviensis)
Főemlősök rendje (Primates)
Csuklyásmajomfélék családja (Cebidae)
Elnevezések
Angol név: Bolivian squirrel monkey
Német név: Bolivianische Totenkopfaffe
Szerb név: Obični saimiri
Román név: Maimuta veverita boliviană
A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint: LC (Least Concern- kevésbé aggasztó helyzetű)
Élőhely
Dél-Amerika, erdős területek, mocsarak


II.
Adatok


A bolíviai mókusmajmok a fák lombkoronájában élnek, de alkalmanként elhagyják azt és lemerészkednek a talajra, ha táplálékot keresnek. Szívesen fogyasztanak rovarokat és gyümölcsöket, de megeszik a tojásokat, leveleket, kisebb gerinceseket is.

Csoportokban élnek, melyek 40-50 egyedből állnak. A hímek heves küzdelmek során alakítják ki dominanciájukat. Jellemző rájuk a játékosság, felnőtt korukban is.
Több dél-amerikai majomfajra, így a mókusmajmokra is jellemző viselkedési forma, hogy a mellső lábaikra vizelnek, majd talpaikkal is szétkenik azt. Ebből néha még a farkukra is jut. Amerre elhaladnak, a végtagjaikról származó szaganyag ott marad a bejárt útvonalon, s tájékoztatja az utána jövőket. Táplálékkereséskor a csapat tagjai szétszóródva járnak be különböző területeket, s a visszamaradó szaganyaggal jeleznek egymás felé.

Az újszülött kicsit az anyja az első perctől kezdve hordja a hátán, bár később más nőstények is segíthetnek a cipelésben. A kölyök csak 5-10 hónap után függetlenedik anyjától.
