Jaguár (Panthera onca)

Ragadozók rendje (Carnivora)
Macskafélék családja (Felidae)

Elnevezések

Angol név: Jaguar
Német név: Jaguar
Szerb név: Jaguar
Román név: Jaguar

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint: NT (near threatened – veszélyeztetettség közeli)

Élőhely

Amerika trópusi esőerdők, mocsarak

I.

Adatok

A jaguárnak nemcsak a teste, a mancsai és karmai nagyok, de harapása is a második legerősebb a szárazföldi emlősök közül. A hiénákhoz hasonlóan még a csontot is képes porrá zúzni fogaival. Harcmodora is eltér a legtöbb macskáétól. Ő ugyanis nem a torokra támad, hanem a koponyát roppantja meg. Ráadásul kiválóan mászik fára és jól tud úszni is.

Bár a jaguár és a leopárd első ránézésre igen hasonló, a jaguár bundáján levő foltok nagyobbak és kevesebb van belőlük, s termete is robosztusabb. Elterjedésük is más: a jaguár az amerikai kontinens lakója, a leopárd Afrikában és Ázsiában él, mindkettőnek létezik fekete színváltozata, vagyis van fekete párduc és fekete jaguár is.

A jaguár több közép- és dél-amerikai népcsoport hitvilágának fontos szereplője, a szellemi erőt, a termékenységet, a vizet és az esőt jelképezi. A maja hagyományokban uralkodói cím volt, s úgy hitték, ő közvetít az élők és a holtak között. A maják ezeket a hatalmas nagymacskákat társuknak tekintették a szellemvilágban. Az azték civilizációban is az uralkodót és harcost szimbolizálja, s ebben a társadalomban létezett egy elit harcos osztály, melynek tagjait jaguár harcosoknak hívták.

Ők is itt laknak