Lučka foka (Phoca vitulina)

Stanište: Priobalne vode Atlantskog i Tihog okeana
 Ishrana: Mesojed

Lučka foka ima jedno od najširih područja rasprostranjenja među fokama i živi u hladnim morima severne hemisfere.

Može ostati pod vodom i do 30 minuta, najčešće roni do oko 91 metra dubine, ali može zaroniti i do 427 metara. Telo joj je vretenasto i prilagođeno plivanju, sa kratkim i gustim krznom i plovnim kožicama između prstiju. Na kopnu se kreće nespretno, ali je u vodi izuzetno brza i okretna.

Vrlo je oprezna i stalno prati svoju okolinu, a poznata je i po razigranom ponašanju. Osetljivi brkovi i odličan vid pomažu joj u pronalaženju hrane. Hrani se uglavnom ribom poput bakalara, skuše i haringe, ali jede i rakove i školjke, ukupno 5–7 kg dnevno.

Mladunci se rađaju na obali i brzo nauče da plivaju, prateći majku u vodi. Ženke ih doje oko četiri nedelje, a mleko je veoma bogato mastima (oko 50%), što omogućava brz rast. Često stradaju od ajkula, kitova ubica i polarnih medveda, a mnoge uginu i zbog zaplitanja u ribarske mreže.

Carnivora / Phocidae


IUCN Redlist: LC (Least concern)

I oni žive ovde

Crna zeba

Crna zeba (Euplectes gierowii) Red: PasseriformesRazred: Ploceidae Ptica koja živi u suptropskim i tropskim područjima Afrike, najčešće na travnjacima, u žbunju, močvarama i plantažama. Duga je...

Afrički sup

Afrički sup (Gyps africanus) Red: AccipitriformesRazred: Accipitridae IUCN Red List: CR (Critically endangered) II. Stanište Afrika Informaţii Izgled i stanište: Afrički sup je dobio ime po beličastom perju na leđima, koje...

Ćelavi ražanj

Ćelavi ražanj (Geronticus eremita) Red: PelecaniformesRazred: Threskiornithidae IUCN Red List: EN (Endangered) I. Stanište Ćelavi ražanj naseljava otvorene predele kao što su travnjaci, stenovite planine i polupustinje, često u...

Osičar

Osičar (Pernis apivorus) Red: AccipitriformesRazred: Accipitridae IUCN Red List: LC (Least Concern) II. Stanište Evropa, Azija, Afrika. Informaţii Specijalista u ishrani: Osičar je ptica specijalizovana u pogledu ishrane. Prvenstveno se hrani...

Beli marmozet

Beli marmozet(Mico argentatus) Stanište: Beli marmozet naseljava predele južno i istočno od reke Amazon u istočnom Brazilu. Ishrana i specijalizacija: Njihova ishrana se uglavnom sastoji od...