
Csupaszpofájú tamarin (Saguinus bicolor)
Főemlősök rendje (Primates)
Csuklyásmajomfélék családja (Cebidae)
Elnevezések
Angol név: Pied tamarin
Német név: Zweifarben-tamarin
Szerb név: Gologlavi tamarin
Román név: Tamarinul pestrit
A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint: CR (critically endangered- súlyosan veszélyeztetett)
Élőhely
Dél-Amerika trópusi esőerdői


I.
Adatok


A csupaszpofájó tamarinok Brazília területén, Manaus közelében élnek egy szűk területen. Nagyon aktív állatok. Csoportokban élnek, melyek egy domináns nőstényből, több alárendelt nőstényből, egy vagy több hímből és az utódokból állnak. A tamarin kölyök – más karmosmajmokhoz hasonlóan – ideje nagy részét apjába kapaszkodva tölti. Ennek egyik oka, hogy a szülőkhöz viszonyítva nagy méretűek a kölykök, ezért nem tudja az anya ellátni őket egyedül. Nemcsak az apa, hanem az idősebb testvérek is besegítenek, beletanulva az utódnevelésbe.

Az éjszakát a sűrű bozótban vagy egy fa odvában töltik. A nap legnagyobb részében vándorolnak egyik fáról a másikra. Mivel kis méretűek és könnyűek, ki tudnak mászni a legvékonyabb ágakra is, ahová a ragadozók nem tudják követni.
A latin nevének – bicolor – megfelelően kétszínű, elöl fehér, hátul barnás szőrű karmosmajom elsősorban pókokkal és rovarokkal, gyümölcsökkel és a fák nedvével táplálkozik. Az utóbbi kiváltására Szegeden kifejlesztettek egy magas fehérje- és vitamintartalmú keveréket, amely rizslisztet, tejport és különféle tápszereket tartalmaz.

