Indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis)

Páratlanujjú patások rendje (Perissodactyla)
Orrszarvúfélék családja (Rhinoceriotidae)

Elnevezések

Angol név: Greater One-horned Rhino
Német név: Panzernashorn
Szerb név: Indijski nosorog
Román név: Rinocerul indian

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint: VU (Vulnerable – sebezhető)

Élőhely

Ázsia, folyómenti füves partok, mocsaras és erdős területek

I.

Adatok

Az indiai orrszarvú 2–5 cm vastag bőre gazdagon redőzött, ezért megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet. A fajt ebből az okból páncélos orrszarvúnak is nevezik. Bár első pillantásra merevnek tűnik a bőre, valójában rugalmas, ami lehetővé teszi a mozgást és a hatékony hőszabályozást a forró, párás élőhelyeken.

Egyetlen tülke van, amelyet a hím és a nőstény is visel, és elérheti akár az 52 cm hosszúságot is. Fennmaradásuk szempontjából az egyik legnagyobb veszélyt az orvvadászat jelenti, mivel tülkének a tradicionális keleti orvoslásban tévesen gyógyhatást tulajdonítanak. A túlzott népesedésnek köszönhetően egyre nagyobb területek kerülnek művelésbe, ami élőhelyeik folyamatos zsugorodásához vezet, ezért ma már főként védett nemzeti parkokban élnek.

Főként késő délután, kora reggel és éjszaka aktívak. Gyakran figyelhetők meg dagonyázás közben, ami megakadályozza a napozás okozta kiszáradást, segíti a hőszabályozást, valamint védelmet nyújt a rovarok és paraziták ellen. Száraz évszakban napjuk nagy részét a növényzet árnyékában töltik. Látásuk rossz, viszont szaglásuk és hallásuk kiváló, ami segíti őket a tájékozódásban. A fűszálakat és az alacsony leveleket felső ajka segítségével legeli le.

Ők is itt laknak