
Furnicar gigant (Myrmecophaga tridactyla)
Habitat: Mlaștini, păduri și pajiști din America
Hrană: Insectivo
Furnicarul gigant este cea mai mare specie dintre furnicari. Numele său provine de la coama lungă de păr care se întinde de-a lungul spatelui și îi oferă un aspect foarte caracteristic. Craniul său alungit și gura tubulară, lipsită de dinți, sunt perfect adaptate pentru consumul de insecte. Hrana sa principală este formată din furnici și termite.

Cu ghearele sale puternice și curbate sparge mușuroaiele de termite, apoi își adună prada cu limba care poate ajunge până la 60 de centimetri lungime. Limba este acoperită cu mici spini și poate fi mișcată înainte și înapoi de peste o sută de ori pe minut. Într-o singură zi, un furnicar gigant poate consuma zeci de mii de insecte.

Deși poate părea stângaci, se poate deplasa surprinzător de rapid atunci când este nevoie. Când se apără, se ridică adesea pe picioarele din spate și atacă cu ghearele sale uriașe. Dacă nu este luat prin surprindere, poate chiar să omoare un jaguar.
De obicei trăiește solitar. Femela naște, de regulă, un singur pui, care călătorește adesea pe spatele mamei, ascuns în blana acesteia și astfel protejat de prădători. În timpul odihnei, animalul își înfășoară coada lungă și stufoasă în jurul corpului, ca pe o pătură.
În prezent specia este considerată vulnerabilă, deoarece este amenințată de pierderea habitatului, incendiile de vegetație, accidentele rutiere și vânătoarea.
Pilosa / Myrmecophagidae
IUCN Redlist: VU (Vulnerable)


II.


