
Džinovski mravojed (Myrmecophaga tridactyla)
Stanište: Močvare, šume i travnjaci Amerike
Ishrana: Insektojed
Džinovski mravojed je najveća vrsta među mravojedima. Ime je dobio po dugoj grivi od dlake koja se proteže duž njegovih leđa i daje mu karakterističan izgled. Njegova izdužena lobanja i cevasta, bezuba usta savršeno su prilagođeni ishrani insektima. Hrani se uglavnom mravima i termitima.

Snažnim, zakrivljenim kandžama razbija termitske humke, a zatim plen skuplja jezikom koji može biti dug i do 60 centimetara. Jezik je prekriven sitnim bodljama i može se pomerati napred-nazad više od sto puta u minuti. U toku jednog dana mravojed može pojesti i desetine hiljada insekata.

Iako može delovati pomalo nespretno, po potrebi se kreće veoma brzo. Kada se brani, često se uspravi na zadnje noge i napada svojim snažnim kandžama. Ako ga jaguar ne iznenadi, mravojed je čak u stanju da savlada i tog moćnog predatora.
Najčešće živi samotnjački. Ženka obično donosi na svet jedno mladunče koje često putuje na njenim leđima, stapajući se s njenim krznom i tako ostaje dobro skriveno od predatora. Tokom odmora životinja obavija svoje dugo, gusto krzneno rep oko tela poput pokrivača.
Danas se ova vrsta smatra ranjivom, jer su njena staništa ugrožena krčenjem šuma, požarima, saobraćajnim nesrećama i lovom.
Pilosa / Myrmecophagidae
IUCN Redlist: VU (Vulnerable)


II.


