Sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla)

Szőrös vendégízületesek rendje (Pilosa) / Hangyászfélék családja (Myrmecophagidae)

Elnevezések

Angol név: Giant anteater
Német név: Großer Ameisenbär
Szerb név: Džinovski mravojed
Román név: Furnicar gigant

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint: VU (Vulnerable- sebezhető)

Élőhely

Dél-Amerika, mocsarak, erdők, füves területek

II.

Adatok

A sörényes hangyász a hangyászok közül a legnagyobb termetű faj. Nevét a hátán végigfutó, hosszú szőrsörényről kapta, amely jellegzetes megjelenést ad neki. Hosszúra nyúlt koponyája csőszerű, fogak nélküli szája kifejezetten a rovarfogyasztáshoz alkalmazkodott. Táplálékát főként hangyák és termeszek alkotják. Erős, görbe karmaival feltöri a termeszvárakat, majd az akár 60 centiméteres, apró tüskés nyelvével gyűjti össze a zsákmányt. Nyelvét percenként több mint százszor képes ki-be mozgatni, és egyetlen nap alatt akár több tízezer rovart is elfogyaszthat.


Bár külseje kissé esetlennek tűnhet, szükség esetén gyorsan mozog, és védekezéskor hátsó lábára állva hatalmas karmaival támad. Még egy jaguárt is képes megölni, ha az nem tudja meglepni.

Általában magányosan él. Szaporodása során a nőstény rendszerint egyetlen kölyköt hoz világra, amely gyakran az anya hátán utazik, így a bundájába simulva jól rejtve marad a ragadozók elől. Alváskor az állat hosszú, bozontos farkát maga köré tekeri, mintegy takaróként.


A faj napjainkban sebezhetőnek számít, mivel élőhelyének csökkenése, az erdőtüzek, a közúti gázolások és a vadászat veszélyeztetik állományát.

Ők is itt laknak