
Gyűrűsfarkú maki (Lemur catta)
Főemlősök rendje (Primates)
Makifélék családja (Lemuridae)
Elnevezések
Angol név: Ring-tailed lemur
Német név: Katta
Szerb név: Prstenastorepi lemur
Román név: Lemurul cu coadă inelată
A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint: EN (Endangered- veszélyeztetett)
Élőhely
Madagaszkár erdői


I.
Adatok


A félmajmok közül a makik Madagaszkár és Comore-szigetén élnek. A félmajom nevet azért kapták, mert vannak ugyan a majmokra jellemző tulajdonságaik (pl. körmök, tenyérrel szembefordítható hüvelykujj), más jegyeik (pld. fogazat) viszont eltérnek tőlük.

Legismertebb közülük a gyűrűsfarkú maki vagy katta. Könnyen felismerhető hosszú, gyűrűs mintázatú farkáról, amelyet járás közben a magasba tart. Sokat tartózkodnak a talajon. Nagy csapatokban élnek. Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban. A csapatokban a nőstények dominálnak, és a hímeknek szigorú rangsorhoz kell alkalmazkodniuk. A csapatok akár 30 egyedet is számlálhatnak. Eltérően a többi félmajomtól nappali állatok.

A gyűrűsfarkú makik közötti kommunikációban a vizuális, a hanggal és a szaggal történő kommunikációnak is fontos szerepe van. 28 különböző hang kiadására képesek. Hosszú farkukat az egyensúlyozáson kívül zászlóként jelzésre használják egymás között a csapattagok. Kommunikációjuk fontos eleme még a csuklón, hónaljban és az ivarszerv környékén lévő illatmirigy, valamint a 30–32 fekete-fehér gyűrűből álló, hosszú farka.
