Fehérfejű selyemmajom (Callithrix geoffroyi)

Főemlősök rendje (Primates)
Csuklyásmajomfélék családja (Cebidae)

Elnevezések

Angol név: White-fronted marmoset
Német név: Weissgesicht-Seidenaffe
Szerb név: Beloglavi marmoset
Román név: Marmoseta lui Geoffroy

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint: LC (Least Concern- kevésbé aggasztó helyzetű)

Élőhely

Dél-Amerika trópusi esőerdői

II.

Adatok

Brazília keleti részének erdeiben élő, apró termetű karmosmajom. Fehér arcát fekete fülpamacsok keretezik, hosszú farkát sötét gyűrűk díszítik. Nappal aktív, ideje nagy részét a fákon tölti.

Táplálékának fontos részét a fák mézgás váladékai adják, amelyekhez metszőfogaival felsérti a kérget. Gyümölcsöket, rovarokat és más apró állatokat is fogyaszt.

Családi csoportokban él, amelyekben a szülők és különböző korú utódaik maradnak együtt. Rendszerint a domináns nőstény szaporodik; a többi nőstény szaporodásának gátlásában a társas kapcsolatoknak és a szagjelzéseknek is szerepük lehet.

Közel öt hónapos vemhesség után általában ikrek születnek. Gondozásukból az egész család kiveszi a részét: az anya szoptatja, az apa és az idősebb testvérek pedig gyakran a hátukon hordozzák őket. A kicsik első önálló felfedezőútjaik után is visszamásznak családtagjaik biztonságot nyújtó hátára.

Jelenleg nem veszélyeztetett, de az erdőirtás és élőhelyének feldarabolódása kedvezőtlenül érinti állományai.

Ők is itt laknak